Bron afbeelding: dvrgnt.de

Doel

Het doel van deze brainstormmethode is het in korte tijd verkrijgen van veel ideeën waar je anders wellicht niet opgekomen was.

Beschrijving

Deze tool is een vorm van geleide brain writing. Het gaat uit van een team van 6 deelnemers, maar het kan prima met andere (x) aantallen. Elk van de “x” deelnemers van een ontwerpteam vult binnen 5 minuten op een formulier 3 oplossingen (in schetsvorm of in tekst) in voor een ontwerpopgave. Na precies 5 minuten geeft elk lid zijn blaadje door. Iedereen neemt kennis van de voorstellen van zijn teamgenoot (zonder te overleggen) en vult het formulier aan met 3 nieuwe oplossingen. Je gaat door met doorschuiven tot je je eigen blaadje weer in handen hebt.

Hoe werkt het

Vooraf moet er voor iedereen een a4 voorbereid worden. Bovenaan het papier staat een korte probleemstelling. Daaronder een raster van 3 kolommen en evenveel rijen als er teamleden zijn. De x-3-5 sessie moet strak geleid worden. Er wordt een voorzitter benoemd die naast zijn eigen deelname ook de tijd bijhoudt en de sessie leidt. De voorzitter bepaalt wanneer de 5 minuten ingaan (het lezen van andermans ideeën neemt enkele minuten en daarin mag nog niet geschreven worden). De voorzitter benadrukt tijdens de sessie nog eens dat elke gedachte, hoe wild ook, op papier mag worden gezet. Door het lezen van andermans ideeën wordt elke deelnemer geïnspireerd tot nieuwe oplossingsrichtingen.

Tijd

30-60 min. Afhankelijk van de projectgrootte.

Resultaat

Nieuwe ideeën waar je anders misschien niet op was gekomen.

Links

Boek: Methodisch ontwerpen (6-3-5 methode, uitgaand van een 6 koppig ontwerpteam)


Tekst: Peter Overbeek