Analyse van collage of moodboard

Leestijd: 3 minuten
Uitvoertijd: 10-20 min

Inleiding
Omdat de denkprocessen van een ontwerper beelden en woorden door elkaar heen en in combinatie met elkaar gebruiken, is het belangrijk om in woorden te vatten wat een collage of moodboard bedoelt te zeggen. Dit helpt de ontwerper om zijn gedachten te ordenen en hoofd- en bijzaken te structureren, zodat hij de juiste conclusies kan trekken om verder te werken. Eveneens helpt het verwoorden van de beelden bij de communicatie met de opdrachtgever.

Toepassing
Bij het maken van de collage heeft men er al over nagedacht, hoe de beelden ten opzichte van elkaar te ordenen. De gelaagdheid (voor/achter elkaar), maar ook de horizontale en verticale ordening kan een betekenis hebben. Grotere of kleinere weergave van bepaalde beelden in het geheel geven een belang in aandacht weer. Maar ook de invloed van onderwerpen op elkaar wordt duidelijk in een collage. Verbaal worden semantische betekenisdragers toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van een aantal sleutelwoorden en een titel.

Resultaat
Het resultaat van deze analyse is een professionele visie op het onderwerp. De ontwerper weet nu waar het over gaat en wat de volgende stappen zijn. Een collage of moodboard zonder analyse kan de aansluiting met het ontwerpproces volledig missen.
Voorbeelden

Voorbeeld analyse collage vormtaal:

Analyse collage vormtaal
Stroomschema/tabel/extra visuele informatie

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s,u003cbru003e

Veelgestelde vragen

Externe links

Boek: Vormgeving – Wim Muller (p.193-199)
Boek: Form/Color Anatomy – Ger Bruens
Web: 24 Tip Inspirational Moodboard

Auteur: Alexandra van den Pauwert