Leestijd: 4 minuten

Doel

Het onderzoeken wat er al bekend is over het onderwerp en hier conclusies uit trekken voor je project: wat kan ik gebruiken, waar liggen de kansen, wat moet ik vooral niet doen? Daarnaast kan je deze tool goed gebruiken om je in een onderwerp te verdiepen of in te leven in een context.

Toepassing

Deskresearch is het zoeken naar – en analyseren van – bestaande informatie. Je kunt hiervoor diverse bronnen gebruiken, zoals websites, boeken, magazines, en documentaires. Deskresearch kan je goed gebruiken als eerste stap van je onderzoek. Het is ideaal om een context snel in kaart te brengen. Een belangrijk onderdeel van deskresearch is het leggen van verbanden binnen de diversiteit aan informatie die je gevonden hebt. Het is bij deze tool erg belangrijk dat je goed bijhoudt waar je de informatie vandaan hebt, en kritisch kijkt naar de betrouwbaarheid van de bronnen.

Afhankelijk van je doel en de breedte van het onderzoek. Voor een project zal je meestal van een paar uur tot een paar dagen bezig zijn met deze tool. De kans is groot dat je hem in diverse fasen binnen het project gaat gebruiken.

Resultaat

Kennis van – en inzicht in – de context. Je kan nu goed onderbouwde beslissingen nemen. De vorm van de uitkomst hangt erg af van het doel. Dit kan een verlag zijn, poster, grafische overzichten, etc. Zorg dat je voor je met deze tool start duidelijk weet wat je doel is, zodat je naar een passend vorm toe kan werken.

Auteur: Rik Wesselink