Doel

Het doel van ideeschetsen is het visualiseren van ideeën die in je hoofd zitten om te kunnen communiceren over een te ontwerpen product of een deel van het product en om te onderzoeken wat mogelijke oplossingsrichtingen zijn voor het oplossen van een ontwerpprobleem.

Beschrijving

Een ideeschets is een visualisatie van een productidee of deeloplossing. Er zijn verschillende soorten ideeschetsen, eerste snelle schetsen, ideeschetsen waarin je het hele product vastlegt, ideeschetsen waarin je de context laat zien, ideeschetsen van detailoplossingen en vormstudie schetsen. Je kan één idee door middel van meerdere schetsen toelichten. De ideeën die je op papier zet hoeven niet persé te werken, ze kunnen ook inspiratie bieden voor andere ideeën. Een ideeschets is een schets gericht op vormgeving of de functie. Met vormstudieschetsen ga je op zoek naar de juiste detaillering van de vorm.

Tijd

Ideeschetsen kosten per schets niet veel tijd, afhankelijk van toegevoegde details en waar ze voor gebruikt gaan worden (in communicatie met de opdrachtgever zorg je er natuurlijk voor dat de ideeschetsen er goed uitzien) ben je per schets tussen de 5 en 20 minuten bezig. Vormstudie schetsen kosten per schets niet veel tijd, maar omdat het er zoveel zijn per onderwerp en veel details moeten worden uitgewerkt, kan er veel tijd mee gemoeid zijn. De benodigde tijd zal ergens liggen tussen de één en acht uur.

Links

Boek: Productontwerpen – A. Eger (p.39)


Tekst: Nico Smeenk