Doel

Met een Mindmap probeer je informatie over een onderwerp op een mooie manier uit te beelden. Je gebruikt hierbij veel kleuren en vormen. Waarom? Omdat je hersenen dat makkelijker onthouden dan saaie teksten! [Bron:  www.lereniseenmakkie.nl]

Beschrijving

Mindmappen is een manier van ordenen, waarbij je terug moet naar de essentie. Je maakt dan ook gebruik van het natuurlijke talent van onze hersenen om met beelden en kleuren te werken.

Een Mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een Mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.

Om goed te kunnen Mindmappen zijn twee zaken belangrijk: vaardigheid en proces. Een Mindmap is een keer door een student vergeleken met een boek. De titel is hierbij het centrale thema. Elke tak is een hoofdstuk die weer vertakt in verschillende paragrafen. Elke tak met zijn vertakkingen krijgt een kleur. Elke tak krijgt één woord. Dat is belangrijk om tot de essentie te komen van wat je bedoelt. Welk woord dan het beste is, kan bepaald worden in een discussie met de groep. Dit is een goede manier om tot een goed woord te komen. In het definitieve woord blijven de andere gepasseerde woorden onbewust op de achtergrond meewerken. [Bron: www.onderwijsmaakjesamen.nl]

Daarnaast is Mindmappen hierdoor een instrument met verschillende werkvormen in zich: ordenen, discussiëren, associëren, schrijven en tekenen (op papier of op het (digi)bord), zelfs knippen en plakken.

Tijd

Het maken van een Mindmap kan in 15 minuten, maar je kunt er ook de hele dag mee bezig zijn. Ga voor het project uit van een half uur waarin je met je groep aan de slag gaat. Zodra iedereen het idee heeft dat alle gedachten zijn geordend, is de Mindmap gereed.

Resultaat

Na deze tool gebruikt te hebben heb je een visueel overzicht van alle dingen die in jouw hoofd of, als je met een groep een Mindmap maakt, van alle dingen in de hoofden van de groep. Het proces van het maken van een Mindmap zorgt voor de kracht. Het beste effect van een Mindmap ontstaat dus door het voor jezelf of samen te maken. Door de persoonlijke of groepsassociaties is de Mindmap niet altijd gemakkelijk te delen met anderen die het proces niet hebben meegemaakt.

Links

Web: Leren is een makkie
Web: Onderwijs maak je samen


Tekst: Roy van Enkhuijzen