Doel

Als je een product of onderdeel ontwerpt dat dmv spuitgieten gemaakt gaat worden, moet je je houden aan een aantal ontwerpregels of design rules. In dit document staat een zeer korte samenvatting van deze ontwerpregels.

Ontwerpregels

Wanddikte

Kunststof spuitgietproducten hebben meestal aan wanddikte van 2 tot 3 millimeter. Met een aantal materialen kan je tot 0,5 mm wanddikte spuitgieten. Als de wanddikte te groot wordt dan kan luchtinsluiting (voids) ontstaan of inval (sink marks).

Gelijkmatige wanddikte

Zorg voor een gelijkmatige wanddikte, anders heb je kans op een niet goed gevulde matrijs (je hebt dan gaten in je onderdeel) of inval of luchtinsluiting.

Voor alle geometrie die op een wand staat, zoals verstevigingsribben geldt dat de dikte maximaal 60% van de wanddikte mag zijn, zie afbeelding.

Lossing

Om je product uit de matrijs te kunnen halen moet het lossend zijn. Op de zichtzijde van een product zit meestal 2 à 3 graden lossing (draft), op de binnenkant van een product mag je tot minimaal 0,5 graden toepassen.

Bij antilossingen kunnen schuiven worden toegepast (let op, ook daarop moeten lossingen en er moet ruimte zijn voor de beweging van de schuif), goedkoper is vaak om het op te lossen in open-dicht richting.

Afrondingen

Spuigietonderdelen moeten afgerond worden, om stress en inval te voorkomen.


Tekst: Anne van Vulpen